De verschillende typen vechtsport

Overal ter wereld wordt vechtsport al sinds het begin van de mensheid beoefend. Er zijn dan ook ontelbaar veel verschillende varianten, maar ruwweg zijn vechtsporten onder te verdelen in drie verschillende soorten. Wilt u meer weten over de verschillende soorten vechtsport? Lees dan vooral verder!

Slag

Ten eerste zijn er de slag-vechtsporten. Bij deze vechtkunsten ligt de nadruk op de slag- en traptechnieken. Bekende voorbeelden hiervan zijn boksen, kickboksen, karate, en taekwondo. De slagen hoeven niet altijd op een tegenstander gericht te zijn. Bij karate wordt er bijvoorbeeld geoefend met het doormidden slaan van een plank. De slagen kunnen met een gestrekte hand of met een vuist uitgedeeld worden en er zijn ook ontelbaar veel verschillende traptechnieken.

Worstelen

Dan zijn er ook een heleboel vechtsporten die onder de categorie worstelen vallen. Hierbij dient iemand zijn of haar tegenstander vast te grijpen en neer te leggen. Wanneer de tegenstander met beide schouders tegelijkertijd de grond raakt, heeft u gewonnen. Dit wordt veelal gedaan met behulp van werptechnieken, worpen, houdgrepen of wurgingen. Er mag dus niet geslagen of geschopt worden. Bekende voorbeelden van worstelen zijn de Japanse specialisaties judo en sumo. Over het algemeen zijn er twee stijlen worstelen: de Grieks-Romeinse en de vrije stijl. Bij de Grieks-Romeinse zijn alleen grepen van het hoofd tot de heupen toegestaan, terwijl deze beperkingen er bij de vrije stijl niet zijn.

Wapens

Maar er bestaan ook vechtsporten waarin wapens worden gebruikt. Het bekendste voorbeeld hiervan in Nederland is waarschijnlijk schermen, maar ook het Japanse kendo wordt steeds populairder. De wapens die men gebruikt kunnen bijvoorbeeld simple stokken stokken zijn, maar ook verschillende replica’s van bijvoorbeeld zwaarden, schilden en speren worden gebruikt om mee te vechten. Ten slotte zijn er allerlei vechtsporten die de drie hiervoor genoemde technieken combineren, denk hierbij bijvoorbeeld aan mixed martial arts, kung fu of jiu jitsu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *